Je lichaam produceert cannabinoïden

Lijnbeeld

In België zijn we met 11 miljoen cannabinoïdenproducenten! Endocannabinoïden, die door ons lichaam worden geproduceerd...

Het menselijk lichaam produceert ook cannabinoïden, dezelfde moleculen die door de cannabisplant worden geproduceerd.

De hennepplant produceert fytocannabinoïden, zoals THC, CBD, ... Het menselijk lichaam produceert zogenaamde endocannabinoïden.

Wat is een endocannabinoïde?

Het woord endocannabinoïde is afgeleid van het Griekse woord ἔνδον"(endon) dat "binnen" betekent en cannabinoïde, de moleculen die zich kunnen binden met cannabinoïde-receptoren.

Endocannabinoïden zijn "signaalmoleculen" die door het lichaam worden gesynthetiseerd om het endocannabinoïde systeem te activeren. Deze neurotransmitters binden zich aan cannabinoïdereceptoren die overal in het perifere en centrale zenuwstelsel van gewervelde dieren voorkomen, de zogeheten receptoren van het endocannabinoïdesysteem.

Het menselijk lichaam en de plant produceren cannabinoïden
Het menselijk lichaam en de plant produceren cannabinoïden

Soorten endocannabinoïden

Dr. Raphael Mechoulam heeft twee soorten endocannabinoïden in het menselijk lichaam geïsoleerd

1. Anandamide: Arachidonoylethanolamide (AEA)

2. 2-AG:2-arachidonoylglycerol

Deze 2-AG's en Anandamiden zijn retrograde signaalmoleculen, hetgeen betekent dat zij in de tegenovergestelde richting reizen als andere neurotransmitters: van een postsynaptisch neuron naar presynaptische neuronen. Deze neurotransmitters hebben een grote invloed op slaap, geheugen, stemming, leren en eetlust.

Dr. Mechoulam noemde anandamide naar het Sanskriet woordanda, dat "gelukzaligheid, blijdschap en vreugde" betekent, omdat het een stemmingsverbeteraar is. Ten tweede veroorzaakt anandamide een effect dat vergelijkbaar is met dat van THC, wanneer het zich bindt aan cannabinoïde-receptoren.

Anandamide is ook een belangrijk ingrediënt in chocolade en is verantwoordelijk voor het gevoel van genot dat we krijgen van het eten ervan.

2-arachidonoylglycerol is de belangrijkste endogene cannabinoïde die zich bindt aan CB1- en CB2-receptoren in het centrale zenuwstelsel.

Hoe worden endocannabinoïden geproduceerd?

Endocannabinoïden worden op verzoek geproduceerd in postsynaptische neuronen.

Beide endocannabinoïden zijn moleculen op vetbasis.

Na binding aan specifieke receptorplaatsen worden zij snel afgebroken door specifieke enzymen.

Het is in de postsynaptische neuronen dat de endocannabinoïden worden geproduceerd
Het is in de postsynaptische neuronen dat de endocannabinoïden worden geproduceerd

Hoe werken endocannabinoïden in ons lichaam?

Net als andere cannabinoïden werken endocannabinoïden met het lichaam samen als agonisten of antagonisten op specifieke receptoren (CB2 en CB1) die zich in het endocannabinoïde systeem bevinden. Het is als een slot-en-sleutelsysteem waarbij cannabinoïden als sleutels fungeren en cannabinoïde receptoren als een slot.

Ons endocannabinoïde systeem werkt als een evenwichtsmechanisme en regelt het evenwicht wanneer het een probleem in het lichaam opmerkt. Het activeert ook cannabinoïden als hulpmiddelen, en ons lichaam produceert endocannabinoïden wanneer we die nodig hebben voor homeostase.

Wat zijn fytocannabinoïden?

Soms ondersteunt het auto-immuunsysteem de werking van het lichaam niet, zoals bij auto-immuunziekten, wanneer het immuunsysteem gezonde organen of weefsels aanvalt. Evenzo kan het lichaam, wanneer het een tekort aan endocannabinoïden heeft, cannabinoïden uit een externe bron verkrijgen.

Fytocannabinoïden zijn bioactieve terpenoïden die voornamelijk worden gesynthetiseerd uit de hennepplant Cannabis Sativa. Zij zijn ook aangetroffen in rododendronsoorten, bepaalde peulvruchten en paddestoelen.

Het woord Phyto betekent "Van of uit planten". Er zijn bijna 100 fytocannabinoïden ontdekt in de cannabis- en hennepplant.

Hoewel het overal in de plant aanwezig is, heeft het een hogere concentratie in de slijmerige klierstructuur van de plant die trichomen wordt genoemd.

Soorten fytocannabinoïden

De meest voorkomende plantaardige fytocannabinoïden zijn cannabidiol (CBD) en tetrahydrocannabinol (THC). Andere belangrijke neutrale cannabinoïden zijn

 • CBDV: Cannabidivarine
 • CBGV: Cannabigerivarine
 • CBC: Cannabichromene
 • CBN: Cannabinol
 • THCV: Tetrahydrocannabivarine
 • CBCV: Cannabichromevarine
 • CBG: Cannabigerol

De zure fytocannabinoïden zijn:

 • THCA: Δ9-tetrahydrocannabinolzuur
 • CBGA: cannabigerolzuur
 • CBCA: Cannabichroomzuur
 • THCVA: tetrahydrocanabivarinezuur
 • CBDA: Cannabidiolzuur
 • CBDVA: Cannabidivarinezuur
 • CBGVA: Cannabigerovarinezuur
 • CBCVA: Cannabichroomvarinezuur

De "A" aan het eind betekent 2-carboxylzuren

Fytocannabinoïden worden geproduceerd door planten
Fytocannabinoïden worden geproduceerd door planten

Waarin verschillen de twee soorten cannabinoïden van elkaar?

Fytocannabinoïden en endocannabinoïden verschillen van elkaar in hun oorsprong. Fytocannabinoïden zijn afkomstig van planten, terwijl endocannabinoïden zich in het lichaam van zoogdieren bevinden, aangezien het voorvoegsel Endo van nature endogeen betekent, terwijl Phyto van planten afkomstig is.

           

Onze laatste artikelen

Lijnbeeld